Vilka äpplen bör jag odla i trädgården?

När du har bestämt dig för fruktträd och det blev äpple kommer frågan vilken sort du ska välja. Det finns lite saker att tänka på. Du måste vara medveten om vilken typ av äpplen som trivs där du bor. Det är också viktigt att se på när skördetid inträffar och hur länge äpplena kommer att hålla sig.

Sveriges populäraste äpple

Ett säkert kort är Transparente Blanche. Det är ett gott äpple med ursprung i öststaterna. Vi har odlat denna äppelsort i Sverige i över 200 år nu och den fungerar bra från söder till norr. Skörd kan ske mot slutet av augusti och äpplet blir medelstort med en gulvit färg.

Mantet fungerar från norr till sönder

Du kan också välja Mantet som är ett ryskt äpple som i början av 1835 etablerades i Amerika. Äpplet kom till Sverige på mitten av 1900-talet och kan odlas från Skåne och hela vägen upp till Norrland. Det mognar i mitten av augusti och förblir fräscht i cirka två veckors tid efter skörd.

Odla ett fridlyst äpple!

Sävstaholm är en äppelsort som är fridlyst. Denna sort kom till Sverige för omkring 200 år sedan och mognar mot slutet av augusti. Efter skörd håller sig äpplena fina i några veckors tid. I norra Sverige kan du med rätt förvaring lagra den här typen av äpple i flera veckors tid!

Aroma äpplen är goda!

Aroma är ett äpple som smakar gott och har en härlig doft. Äpplet är runt och har en gröngul färg. Det kan också ha röda strimmor och det finns en variant som heter Aromrosa som är röd. Det här äpplet mognar från slutet av september och under vintern. Det kan odlas från Skåne och upp till Sundsvall.