Beskär äppelträden på rätt sätt

Det är viktigt att beskära fruktträden för att de ska må bra och växa på ett sätt som du känner dig nöjd med. Men tänk på hur du beskär för att det ska bli rätt. Till att börja med ska du se till att du har verktygen som krävs för att beskära effektivt. En slö såg är inte att rekommendera!

Tänk på hur grenarna växer

När du knipsar av grenar för att ansa ska du ta en titt på hur de växer. Du vill ha kvar grenar som pekar utåt och som kommer att växa åt det hållet. Det här kan ta lite tid att lära sig. Klipp och se hur grenarna som blir kvar ser ut. Du får kanske ansa lite mer för att det ska bli rätt.

Beskär på rätt sätt med sågen

När du sågar av en större gren kanske du drar av den. Då kommer ytan som blir utan bark att bli mycket större och det är inte bra. Det blir ett sår. Beskär med rätt teknik för ett mindre snitt och se till att din såg är tillräckligt vass för att ta sig igenom. Du kan också börja med ett undersnitt för att du sedan från ovan ska komma igenom hela vägen.

Ett större äppelträd

Ett större äppelträd har grenar längre upp som är svåra att komma åt. Dessa når du antingen med en stege eller med en stångsekatör. Stångsekatören gör arbetet med att beskära äppelträdet smidigare men du kommer ju inte att se lika bra som då du klättrar upp på en stege.