Hur får du bort mossan från taket?

Det växer på taket och det är inget du gillar såvida du inte har ett naturtak med gräs och växter. När du har investerat i ett kvalitetstak så är det givetvis synd att låta det förstöras av mossan. Allt som växer är inte sådant vi vill ha kvar på och omkring vårt hem. Men hur får du bort mossan från taket.

Det hela börjar vid takläggningen

Nu kanske det är lite försent för dig att få informationen som du borde fått då en takläggare i Stockholm eller annan svensk stad hjälpt dig med taket. Faktum är att du redan då taket läggs bör ta reda på hur du ska ta hand om det.

Det är just det förebyggande arbetet med korrekt rengöring som gör att mossan aldrig får ett grepp om dina tegelpannor. Det är guld värt om det uppstår sprickor där mossan och fukten kan ta sig in. Kom ihåg att du inte bara vill ha ett mossfritt tak för att det ser bra ut. Det här är ju även något som skyddar ditt hus på lång sikt.

När du får ett tak renoverat eller lägger nytt tak kan du ju även välja material och ytbeläggning som motverkar mossbildningen. Det gör att taket ser fint ut längre och att du slipper bekymra dig för vad mossbeläggning kan göra med ditt tak och ditt hus.

Om du inte skött taket på rätt sätt

Skogen behöver den giftiga mossan men inte ditt tak! När du nu står och blickar upp mot ett tak som en gång hade orange färg men nu är grönbrunt så inser du att det har gått för långt. I det här läget kan du givetvis prata med experter. Takläggare som dessutom jobbar med renoveringar kan hjälpa dig med tips.

Tänk på att det även kan vara dags för att undersöka taket. Om du vill ha en professionell rengöring och få bort mossan är det inte så dumt att undersöka att det utöver mossan är i gott skick. Kanske är det dags att byta ut tegelpannor i samband med rengöringen.

Tänk på säkerheten

När du vill göra rent på taket kommer frågan om säkerhet att dyka upp. Dels ska du tänka på att göra rent på ett säkert sätt om du gör detta själv. Ska du klättra upp med högtrycksspruta och medel som dödar mossa måste du ha utrustning för detta.

Dessutom ska du fundera lite på hur taket bidrar till säkerheten i trädgården som finns omkring taket. Om det finns risk för ras av tegelpannor är det verkligen dags att renovera och laga taket! Det här är ytterligare en anledning till att ringa en bra takläggare och be om att få en inspektion innan du bestämmer dig för att klättra upp och köra lite mossfri-behandling på pannorna.

Allting har sin tid

Visst kan det klia i fingrarna då du ser den där mossan en tidig decembermorgon. Marken ligger bar och i praktiken kan du få rengöringen gjord. Men kom ihåg att allting har sin tid. Du sköter din trädgård i enlighet med säsong och bör tänka på samma sätt med taket.

Det är klart om det finns trasiga delar är det ju inte så smart att vänta på snön med de risker som detta innebär. Men om det är möjligt kan det vara klokt att lägga renovering och rengöring av tak till våren då vädret är stabilare. En del väljer rentav att göra detta på sommaren då risken för regn är minimal.

Det här är också något som du kan vilja ta upp med en erfaren takläggare som vet hur man bäst förebygger mot mossa och tar hand om taket så att det förblir vackert att se på och hälsosamt för resten av huset.