Tänk rätt när du planterar träd

Även om du har en stor trädgård med gott om plats för fruktträd ska du tänka till lite innan planteringen går igång. Det handlar inte bara om att välja rätt fruktträd eller att hitta rätt äppelsort. Där trädet planteras kommer det att stå. Kanske under många decennier framöver.

Fruktträd i en stor trädgård

Man kan säga att träden skapar en slags ryggrad i din trädgård. De påverkar många saker. När träden växer sig stora ger de skugga. Om det är fruktträd blir det förhoppningsvis också mycket frukt. Det du ska komma ihåg är att du med din trädplantering planerar för trädgården långt fram.

Det kommer att ta tid innan du får stora träd. Du kanske till och med har flyttat innan det kommer att se ut så som du drömmer om. Det kanske är lite jobbigt att tänka på att du i grund och botten kanske planerar din trädplantering för andra!

Var ska du ha vad i trädgården?

Du bör planera din trädgård utifrån vilka ytor du vill använda för avkoppling och umgänge. Det är här som du kan vilja ha skugga och minskad insyn. Du bör inte ställa ett träd så att det stör platsen där du kommer att vilja skapa en uteplats eller spela cricket.

Tänk också på vilka olika typer av växter du vill ha. Var kommer du att odla grönsaker? Där ska det inte stå ett träd!

Om du är osäker på hur du ska planera din odling av träd kan du be om lite experthjälp. Eller så tar du en titt på vad grannarna har gjort. Gör det de gjort bättre och undvik misstagen.