Förbättra jordkvaliteten innan du börjar plantera

Du blir sugen på en viss växt eller grönsak och har inget tålamod. Men det kan vara väl värt att vänta lite med planteringen. Du kan plantera tills det blir tjäle i jorden så det är inte så bråttom som du kanske tror. Många planterar till och med året om i Sverige!

Det är klart att det finns mening med att sköta om trädgården i enlighet med säsong men du får inte missa det där med jordkvaliteten när du planterar. Detta oavsett säsong!

Så får du bättre jordkvalitet

Innan du planterar bör du gräva i jorden. Gräv upp och rör om. Finns det ogräs ska du rensa bort detta. Sedan kan du se till att tillföra kompostjord. Har en väl fungerande Bokashi kompost är detta något du gör kontinuerligt under året. När du väl får in ett system för att lägga i kompost i jorden i din trädgård kan du säkra att odlingsjorden alltid är full av näring.

Det går också att strö kompostjord över rabatten. Detta kan du göra med kompostjord som du hämtar från en kompostbehållare på din tomt. Det här är bättre att göra än att till exempel köpa konstgödsel.

När allt detta är klart är det dags att odla, lycka till!