Äkta eller konstgjorda plantor på arbetsplatsen, vad blir bäst?

En arbetsplats behöver plantor, det råder det inga tvivel om. Men ska ni satsa på äkta plantor eller ha konstväxter till kontoret? Det finns fördelar och nackdelar med båda alternativen och valet bör definitivt baseras på hur skötsel av växterna kommer att fungera.

Konstväxter som inredning och avdelning av rummets ytor

Konstväxter som är gjorda av plastmaterial kan se verkliga ut. Dessutom kan de användas som mer än inredning som är vacker att se på. Om du har en konstväxt Areca Palm så får du en 2 meter hög planta. Det betyder att du kan använda den som en form av skärm och rumsavdelare.

Det blir ju mycket enklare att använda den här typen av planta än att till exempel ställa in ett ungt fruktträd. En planta av plast kommer aldrig att växa så du behöver inte kapa grenar eller forma den.

Det fina med växter för rumsavdelning är att de inte känns så kompakta. Det kommer igenom ljus och luft samtidigt som du får en mer privat vrå. Dessutom så kan det vara så att grönska har en positivt effekt på oss människor även då det bara är färgen som är grön.

konstgjord växt

Äkta växter kan ge en finare känsla

Nu ska det sägas att det är något alldeles särskilt med äkta växter och det även på en arbetsplats. Det behöver inte bara vara krukväxter. Du kan till exempel odla paprika på kontoret som ett gemensamt projekt. Det här kan vara en kul sak som folk kommer att engagera sig i.

Det är förstås också så att äkta plantor bidrar med bättre luft. Det kan konstgjorda växter aldrig göra. Fast det gäller då att de äkta växterna mår bra och att de får en skötsel som gör att de behåller sin form.

Ven ska sköta växterna på jobbet?

Denna fråga bör ha ett svar innan ni bestämmer er för konstgjorda eller äkta plantor på kontoret. Om det inte finns en person som tar hand om den här typen av uppdrag så är det inte säkert att frivilliga kommer att anmäla sig.

Äkta växter som inte sköts om vissnar snabbt och då är de ingen tillgång. Tvärtom så kan det kännas tråkigt att se plantor som har dött i varje hörn. Plastplantor behöver bara dammas av då och då. De ser fina ut oavsett vad som händer och därmed är detta bästa valet för många arbetsplatser.

Inred med båda varianterna!

Men det ena måste ju inte utesluta det andra. Visst går det bra att blanda äkta och konstgjorda växter på jobbet. På personliga bord och i fönster kan det finnas äkta växter. På större ytor där folk inte känner samma ansvar för inredningen så kan det vara klokt med konstgjorda plantor.