Har du en plan för din trädgård och plantering?

Under vintertid kanske du inte tänker så mycket på din trädgård. Om du inte tillhör de som sysslar med vinterodling så kan alla tankar om att se på rätt gräsklippare för tomten, medel mot sniglar och nya utemöbler vara som bortblåsta.

Men det är inte så dumt att ägna lite tankekraft åt en plan när du sitter där med fötterna på soffbordet framför en sprakande brasa. Snart töar snön bort och då är det återigen dags att använda uterummet och utveckla det helt i enlighet med dina drömmar.

En plan i enlighet med säsong

Vi har tagit upp det där med vikten av att sköta trädgården i enlighet med säsong och säsongen är något du ska komma ihåg då du planerar. Klipper gräset gör du ju från vår till höst. Men saker som att plantera paprika, kapa grenar på fruktträd och forma rosenbuskar ska du lägga i rätt månad.

Börja med att göra upp en lista för det som ska göras i och omkring trädgården.

Det kan vara saker som:

  • Riva mossa ur gräsmattan (smart att ha valt en bra gräsklippare eller trädgårdsmaskin med denna funktion!)
  • Tvätta och få bort mossa på tak och gångvägar
  • Plantera nya växter
  • Bygga växthus
  • Skapa ny uteplats

Listan kan göras hur lång som helst och du inkluderar allt som du känner att du vill få gjort under det kommande året. Därefter är det dags att dela in i enlighet med säsong och hur mycket du mäktar med per vecka och månad.

Dela upp jobben på fler personer

En plan blir lättare att hålla om det är fler som är med och jobbar. Även barn kan hjälpa till med att kratta och plantera. Det är ofta sådant som de faktiskt vill göra. Men barn kan inte hålla sig till bestämmelser om planering. Om barn ska hjälpa till är det vuxna som har ansvar för att detta sker i enlighet med det schema för trädgårdsskötsel som har tagits fram.

Om du inte lägger allt på dig själv så blir det lättare att få mer gjort. Dessutom kan det vara väldigt fint med gemensamma projekt som ni både planerar och utför tillsammans.

Ta professionell hjälp för vissa uppgifter

Det finns saker som kräver proffs. Att få bort mossan från taket kan faktiskt vara en farlig uppgift. Både med tanke på höjden och med tanke på de medel som kan krävas. Om du inte är så förtjust i mosstvätt kan du ju beställa in den här hjälpen en gång per år.

trädgård
En särskild installation kan också kräva professionell hjälp

Glöm inte de regelbundna uppgifterna

Det finns stora projekt för trädgården och så finns det mindre saker som ska göras regelbundet. Gräsklippning kommer man ju inte ifrån och här är det verkligen klokt med en plan. Om det blir för tungt finns möjligheten kanske att köpa en robotgräsklippare som inte missar sina hållpunkter.

Andra saker som bör ske regelbundet är:

  • Tömning av regntunnor (kanske dags att koppla till tvättmaskinen)
  • Rensning av ogräs
  • Skörd av grönsaker och frukt
  • Tvätt av möbler, trappor och gångar

Planera väl med tanke på tid, säsong och vad ni har lust att syssla med så lär det bli en plan som håller!